Drukregelventielen houden de druk in een leidingsysteem op een vooraf gedefinieerde waarde, hetzij aan de ingang van het ventiel (drukhoudventielen), of aan de uitgang van het ventiel (drukreduceerventielen).

De combinatie van 3 factoren zorgt ervoor dat ongewenste drukvariaties in het medium gecorrigeerd worden:

  1. de specifieke weg die het medium doorheen het ventiel aflegt,
  2. de instelling van de veer,
  3. de plaats van het regelmembraan in het ventiel,

1. De weg die het medium aflegt doorheen het ventiel

De weg die het medium doorheen het ventiel aflegt, hangt af van de vorm en de functie van het ventiel. De vormgeving van het ventiel is het resultaat van geavanceerde kennis van vloeistofmechanica, stromingsleer en ervaring. Het ventiel wordt ontworpen in functie van het gebruik en het type medium waarvoor het ventiel bedoeld is.

2. Instellen van de veer in het drukventiel

De veer in het ventiel wordt eenmalig ingesteld met een schroef en een manometer (soms op de leiding, soms op het ventiel zelf). De veer komt onder spanning, waardoor een kracht uitgeoefend wordt op het membraan. De ingestelde veerdruk en de locatie van het membraan in het ventiel zorgen ervoor dat drukvariaties in het medium gecompenseerd worden. In de onderstaande animatie wordt de werking verduidelijkt.

Werking, stroomrichting en instellen van een zelfregelende kraan of drukregelventiel type GF 582 en GF 586

3. De plaats van het regelmembraan in het ventiel

Op de markt bestaan drukregelkleppen met een klassiek membraan en ventielen met verwisselbare pastilles/cartridges (zie afbeeldingen onder). Door deze te wisselen, verandert de werking van het ventiel en kan in een handomdraai geswitcht worden van drukhoud– naar drukreduceerventiel of omgekeerd. Het voordeel is dat een eventuele herstelling sneller en correcter verloopt. De montage en demontage is immers eenvoudiger en de kans op fouten ligt daardoor aanzienlijk lager. Dit type kleppen is omwille van de constructie, meestal beperkt tot DN50 mm.

Hieronder ziet u twee voorbeelden. Merk hierbij op, dat de algemene constructie van de klep identiek is, maar het verschil in werking zich concentreert rond de verwisselbare pastille.

Doorsnede GF type V582 drukreduceerventiel

Doorsnede GF type V586 drukhoudventiel

De constructie van een drukregelventiel in DN65-DN100 ziet er behoorlijk anders uit, zoals u op onderstaande afbeelding kan opmerken. Hier wordt gebruik gemaakt van een ander soort membraan en dito piston.

drukregelventielen
Doorsnede GF type V86 drukhoudventiel (DN65-DN100)

Het selecteren van het juiste ventiel voor een specifieke toepassing is van groot belang. Het materiaal moet compatibel zijn met het medium en de temperatuur/druk, maar ook de gewenste doorstroming, de regelnauwkeurigheid van het ventiel en de range van de aanvoer- en uitgangsdruk, het werkingstype en de afmetingen. Al te vaak wordt dit laatste aspect over het hoofd gezien en kiest men dezelfde diameter voor de klep als voor de leiding. Dit leidt vaak tot een slechte werking van het ventiel en het regelproces. Op dit platform vind je binnenkort ook een artikel over de beste manier om de juiste ventielen te selecteren voor uw toepassing. Blijf ons dus volgen.