Waarom PVC-U-leidingsystemen de toekomst zijn voor industriële verwerking

Waarom PVC-U-leidingsystemen de toekomst zijn voor industriële verwerking

Chemische verwerking, waterbehandeling, maritieme of micro-elektronica bedrijven en energiecentrales, al deze industrieën hebben leidingsystemen nodig voor het transport van hun goederen. Veiligheid, efficiëntie en betrouwbaarheid zijn de beste drijfveren bij het kiezen van het juiste systeem.
Een leidingsysteem omvat onder meer: buizen, fittingen, kleppen, regel- en meeteenheden, evenals aansturing.
Deze componenten kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder metalen – zoals staal, smeedbaar gietijzer van koper, maar ook plastic.
Peter Wäfler, Global Product Manager voor Jointing Technology bij GF Piping Systems, geeft de antwoorden …

Licht en toch robuust: PVC-U voor leidingsystemen

PVC-U  staat voor Poly Vinyl Chloride Unplasticised. Voor de productie van PVC-U wordt PVC als grondstof genomen, maar het materiaal ondergaat een grondige modificatie door toevoeging van bijzondere grondstoffen. Leidingen in PVC-U worden geproduceerd door extrusie – zonder weekmakers. De kunststof heeft verschillende voordelen: hoge sterkte, hoge stijfheid en hardheid, goede elektrische isolatie, goede chemische stabiliteit, zelfdovend, lage wateropname, gemakkelijke hechting, gemakkelijk te schilderen.

Deze robuuste maar toch lichtgewicht vorm van kunststof vertoont zeer goede eigenschappen in het temperatuurbereik van 0° tot 60°C en nominale druk tot 16 bar, waardoor de hoogst mogelijke stabiliteit en chemische bestendigheid wordt gegarandeerd. PVC-U-systemen zijn bestand tegen de meest veeleisende omstandigheden, vooral waar media zoals zuren, logen, basen en zouten worden omgekeerd. De universele oplossing alle aspecten van veiligheid, efficiëntie en betrouwbaarheid die nodig zijn om industriële leidingsystemen te bouwen, te onderhouden en te bedienen. 

pvc-u leidingsystemen gfps

Lage investering voor gereedschappen en apparatuur

Het gebruik van PVC-U als het voorkeursmateriaal voor leidingsystemen heeft veel voordelen. Kunststoffen hebben lagere productiekosten in vergelijking met andere materialen. Naast materiële kostenvoordelen is de constructie snel en eenvoudig te installeren. Bovendien vereist het lijmproces zeer weinig training en zijn er geen ingewikkelde machines of gereedschappen nodig voor de juiste verbinding.

Bijvoorbeeld bij installaties waar elke kilo telt, zoals jachten, komt PVC-U goed van pas door zijn lichte gewicht. 

Bovendien kunnen leidingsystemen van kunststof zonder cement in elkaar worden gezet en dankzij de kleine toleranties tot afmeting d75 kan het hele systeem tot in detail worden geassembleerd voordat het definitief wordt vastgelijmd en bedrijfsklaar wordt gemaakt. Deze hoge mate van flexibiliteit is zowel kosteneffectief als efficiënt.

Veiligheid eerst 

De betrouwbare en economische behandeling en distributie van bijvoorbeeld water en chemicaliën is een uitdaging die groter wordt. Dit komt omdat striktere normen worden toegepast op het gebied van drinkwater, maar ook op het veilig vervoeren van chemische stoffen.

Leidingsystemen van PVC-U voldoen aan deze hoge eisen. Door hun lijmverbinding zijn ze absoluut lekvrij en zeer goed bestand tegen chemicaliën. PVC-U-systemen zijn daarom bij uitstek geschikt voor zowel drinkwaterbehandeling als voedselverwerking.

Corrosie en levensduur

De kosten van corrosie worden geschat op 2,5 biljoen USD. Corrosie treedt op in metalen producten en kan de productie stoppen en de veiligheid op de werkplek verminderen. Metaal is momenteel een van de handige materialen voor pijpen. Nieuwere buismaterialen omvatten kunststoffen die corrosiebestendig zijn. Door het verbindingsproces tussen buizen kan de levensduur van een PVC-systeem worden verlengd tot 25 jaar en meer.

Veilige verbindingen

Elk leidingsysteem is zo krachtig als het zwakste onderdeel. De verbindingen tussen de componenten van een leidingsysteem zijn vaak een zwak punt als ze niet correct worden verlijmd.

Diverse speciale lijmen op oplosmiddelbasis voldoen aan uiteenlopende eisen, zoals applicaties met zeer agressieve chemicaliën, drinkwater of contact met voedsel. Voor PVC-U, voordat de componenten worden verbonden, begint de introductie lijm het PVC op te lossen, zodat het bij het verbinden van een homogene, continue PVC-verbinding vormt.

Het is zelfs mogelijk om betrouwbare verbindingen te maken zonder oplosmiddelen. Neem bijvoorbeeld een veilige tweecomponentenlijm op basis van methylacrylaat die de spleet opvult en ook geschikt is voor reparaties. Ze hebben vaak ook uitstekende technische eigenschappen zoals lange open tijd en snelle uithardingstijd. Relevante Europese drinkwatergoedkeuringen zijn een must.

Naast lijmverbindingen zijn ook betrouwbare verbindingen. Overgangsfittingen en fittingen naar andere materialen (waaronder metalen zoals staal, smeedbaar gietijzer of koper) bieden optimale flexibiliteit en aansluitmogelijkheden.

foto van een leidingsysteem in pvc-u

PVC-U leidingsystemen voor elke applicatie

De eigenschappen van PVC-U-leidingsystemen zijn gewild in tal van industriële gebieden: in de drinkwaterbehandeling, de productie van micro-elektronica, in rioolwaterzuiveringsinstallaties, in de scheepsbouw en in de voedingsindustrie. PVC-U is bijvoorbeeld vaak de geprefereerde oplossing voor de fabricage van chemicaliën en vacuümtoepassingen.

Vacuümleidingen worden onder meer gebruikt voor het behandelen van water (bijvoorbeeld vacuümontgassing, verdamping), maar ook voor vacuümgrijpers voor het transporteren van glasplaten of voor droogtoepassingen. PVC-U leidingsystemen zijn geschikt voor gebruik in vrijwel elke branche. Het is niet alleen hun duurzaamheid die ze zo veelzijdig maakt, maar ook hun eenvoudige constructie.

Drinkwaterbehandeling: de hoogste discipline voor leidingsystemen
Voor drinkwater gelden de strengste eisen ter wereld. Daarom zijn betrouwbare leidingsystemen van het allergrootste belang.

Het materiaal dat voor het leidingsysteem wordt gebruikt, moet in staat zijn om agressieve media te transporteren, die nodig zijn om vervuild water of zelfs zeewater de gewenste kwaliteit te geven. PVC-U leidingsystemen sluiten perfect op elkaar aan door hun weerstand tegen chemische invloeden, ze corroderen niet en geven geen schadelijke stoffen af aan het water.

Bij de bouw van waterzuiveringsinstallaties worden skids gebruikt bij elke stap van het proces. Een opeenvolging van processen voor de productie van gedemineraliseerd water door middel van filtratie omvat bijvoorbeeld het ontharden en het daaropvolgende membraanproces.

Om te voorkomen dat de waterbehandelingssystemen te groot worden, moeten de skids in een zeer smalle ruimte worden gebouwd, waardoor er op korte afstand veel richtingsveranderingen plaatsvinden. Capaciteitsuitbreidingen in fabrieken vereisen vaak dat toevoerleidingen worden vergroot of gesloten. Daarom moeten leidingsystemen voor waterbehandeling eenvoudig achteraf kunnen worden gemaakt en snel kunnen worden gebouwd.

Laat een reactie achter

1 Reactie

Stuur een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *