Wanneer kiezen voor ultrasone levelmeting?

Wanneer kiezen voor ultrasone levelmeting?

Het principe van sonar metingen is gebaseerd op de snelheid van ultrasoon geluid. Sonar metingen zijn accuraat, voordelig en snel te installeren. Ze worden zeer breed ingezet voor metingen in tanks of silo’s. Toch zijn ze niet voor alle toepassingen even geschikt. Vooral wanneer temperatuurverschillen, drukverschillen/chemische dampen, golfslag en schuim ontwikkeld worden, zijn ze minder aangewezen.

Hoe werken sonarmetingen?

Bovenaan in de tank wordt een sensorknop geïnstalleerd. Deze stuurt een ultrasone duurimpuls uit die weerkaatst op het oppervlak van het medium. De cyclustijd van dit signaal is langer of korter naargelang het niveau van het medium in de tank. Omdat de snelheid van geluid een vaste waarde heeft, is een nauwkeurige niveaumeting daardoor mogelijk.

Ultrasone niveaumeting voor agressieve media
Hoewel ultrasone niveaumeting contactloos opereert, zullen de dampen van agressieve media de corrosiegevoelige onderdelen aantasten. Om dit te vermijden, kies je voor corrosieve media best sondes die vervaardigd zijn in synthetisch materiaal. Bijvoorbeeld in PP of PVDF. De behuizing van deze sondes is meestal in PBT plastic.

schema van een ultrasone sensor

Non-contacting ultrasonic level transmitter type GF 2260 / 2270
Robust en de juiste keuze voor verschillende toepassingen.

Voordelen en nadelen van ultrasone niveaumeting

Ze zijn economisch voordelig en gemakkelijk te installeren en bieden een accurate meting.

Ook het feit dat het systeem niet opnieuw geijkt moet worden en dat de technologie geschikt is om in tanks met uitzonderlijke vormen te meten, is een groot voordeel.

Het nadeel is dat grote temperatuurverschillen en schuimvorming de metingen kunnen verstoren. Ook bij dampen kunnen afwijkingen ontstaan. Voor het meten van schuimende media of indien er een overvloeikans bestaat, kiest u beter voor radar niveaumeting

Stromingsmeting in open kanalen
Ultrasone metingen kunnen ook ingezet worden voor contactloze debietmeting met een gekalibreerde meetgoot. Door het niveau te meten in de gekalibreerde meetgoot, kan het debiet worden bepaald. Deze werkwijze is door de overheden aanvaard en aangewezen bij, bijvoorbeeld, lozingen

schema van een ultrasone kanaal open
ultrasone meting

Het niveau van de vloeistof, wanneer het door een open kanaal vloeit, is in verhouding tot het debiet. In functie van de afmetingen van het kanaal kan de hoeveelheid vloeistof dat er door stroomt exact gemeten worden.

Laat een reactie achter

Stuur een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *