Radar niveaumeting, wat is het en wanneer gebruik je het?

Radar niveaumeting, wat is het en wanneer gebruik je het?

Radartechnologie is de meest geavanceerde toepassing voor continue niveau- of levelmeting in industriële tanks. Met radartechnologie gebeurt de meting contactloos, zoals bij sonarmetingen, maar radar gaat verder dan sonar.

Hoe werkt radarmeting?

Bovenaan in de tank wordt een sonde aangebracht die is uitgerust met een antenne die elektromagnetische golven doorheen de tank stuurt. De golven reflecteren op het product en worden weer door de sonde opgevangen. De tijd die de impuls nodig heeft om het traject af te leggen, is de basis om de niveauhoogte te berekenen.

foto van een sensor voor radar niveaumeting

Guided radar transmitter type GF 2291. Niveaumeting voor corrosieve vloeistoffen en schuimlagen. De meer betrouwbare keuze.

Welke toepassingen?

Omdat radarsignalen niet gehinderd worden door dampen, schuimvorming, drukverschillen, dichtheid, viscositeit of temperatuur, zijn ze uitermate geschikt voor niveaumeting van corrosieve vloeistoffen. De radarsignalen doordringen ook licht geleidend schuim, wat ze meteen inzetbaar maakt voor veel toepassingen waar andere metingen falen:

  • Tanks waarin temperatuurverschillen optreden
  • Tanks of silo’s onder druk
  • Schadelijke dampen
  • Corrosief medium
  • Licht schuimende vloeistoffen

Voordeel van radar niveaumeters in synthetische materialen

Voor niveaumeting van corrosieve materialen, zijn de sondes in synthetische materialen de enige juiste keuze. Zelfs sondes die niet in contact komen met de vloeistof maar toch over metalen componenten beschikken, zullen door de inwerking van de dampen zeer aangetast worden. Kiest daarom bij voorkeur PP of PTFE voor de uitvoering van de sondes.

Nauwkeurigheid

Radar niveaumeting behoort tot de meest nauwkeurige op de markt. 
Ze behaalt een precisie van +/- 3mm.

Lees ook: Wanneer kiezen voor ultrasone levelmeting?

Laat een reactie achter

Stuur een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *