Drukregelventielen worden zeer breed ingezet. Je vindt ze in bijna alle industriële processen. Niet alle regelventielen zijn echter geschikt voor toepassingen waarin agressieve media worden getransporteerd. De huidige trend markeert een stijging van regelventielen die vervaardigd zijn in synthetische materialen. Hierna vind je drie sectoren waarin ze zich onderscheiden.

Industrieën waar drukregelventielen worden ingezet

1. Chemische Proces Industrie

Agressieve media en zware bedrijfsomstandigheden kenmerken veel processen in de chemische procesindustrie. De leidingsystemen en componenten die hier worden ingezet moeten dus aan de hoogste eisen voldoen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Hoog chemisch resistente kunststof is daarom aangewezen in deze sector. Ook voor drukregelventielen. En dit benadrukken we hier even, want deze zijn in de markt soms nog te weinig bekend. 

Drukregelventielen spelen een belangrijke rol in de clean rooms van de micro-elektronica

2. Micro-elektronica

De processen en producten in de micro-elektronica industrie zijn erg gevoelig en vereisen hoogkwalitatieve systemen in gecontroleerde cleanroomomstandigheden. Er worden strenge eisen gesteld aan de zuiverheid van het gebruikte water en tevens aan hoe dit ultra-pure water getransporteerd wordt. Drukregelventielen die hier ingezet kunnen worden, hebben bij voorkeur elastomeervrije zuigers en beschikken over uitstekende slijtvastheid die nodig is voor het regelen van high-purity media.

Het garanderen van een specifieke waterkwaliteit of het exact doseren van chemicaliën gebeurt met drukregelventielen

3. Waterbehandeling

Drinkwater, industrieel water, afvalwater; allemaal hebben ze een andere uitdaging. Het garanderen van een specifieke waterkwaliteit is enigszins anders dan het nauwkeurig doseren van chemicaliën. Drukregelventielen die ingezet worden voor waterbehandeling moeten hoe dan ook corrosiebestendig zijn. Goede doorstroomkwaliteiten of flow is een tweede vereiste waaraan de kleppen moeten voldoen. De nieuwe generatie drukregelventielen is in die zin beter uitgerust dan de oudere kleppen. Het loont in elk geval om deze onder de loep te nemen.